Frambozenweekend 2010

Frambozenweekend 2010
Zondagmorgen 11 juli met z'n allen aan het frambozenontbijt

dinsdag 17 mei 2011

Tussentijd

Vandaag voor het eerst dat het een beetje regent, door regent bedoel ik daarmee.
We zijn buiten een dag of tien onderweg in de bloei en het droge weer komt in onze teelt dan wel goed uit. We beginnen morgen met het plastic dakje over de rijen te doen en hebben daar wat tijd in gehad vanwege het afgelopen en komende droge weer. Je hebt liever geen vochtig regenachtig weer tijdens de bloei. Dat scheelt alles in het voorkomen van bewaarziektes o.a botritis schimmels.
Water geef ik via de druppelslang. Het is in de bloei van belang het peil van vocht en water bij de plant relatief hoog te houden. Dat heeft namelijk weer invloed op de kwaliteit en plakkerigheid van het stuifmeel. Als het te droog is kan de bij er niets mee want hij kan het niet meeslepen aan zijn pootjes. Komt het dus nergens terecht.
In de kas hebben we over een dag of tien frambozen. Buiten zijn al kleine groene vruchtjes te zien. Als de bloem bestoven is begint meteen vanuit het kelkje de framboos te groeien. Dat gebeurt en is al goed zichtbaar een etmaal na de bestuiving.
Over een week of vijf zullen buiten wel de eerste frambozen rijp zijn. De tijd vliegt, de natuur niet. Die culimineert in een fantastisch hoogtepunt en begint weer van voren af aan. Overweldigend en met open armen die je verleiden mee te gaan en eieren van de tijd uit te broeden en in de tussentijd te zijn.

Groet
Carlo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten